Betala närsomhelst och varsomhelst med Swish

Vad är Swish?

Swish är en betaltjänst som gör att du kan skicka och ta emot pengar via din mobil. Det här öppnar upp många möjligheter i din vardag. Fungerar enkelt och säkert när du till exempel vill dela på notan, betala på loppis eller skänka till välgörande ändamål. Det enda du behöver är ett mobiltelefonnummer till den du ska skicka pengarna till. Pengarna överförs direkt oavsett bank.

Du godkänner dina överföringar med din digitala namnteckning – ditt mobila BankID.

Detta gör att du kan betala och överföra pengar på ett smidigare sätt också när du någon gång inte har kontanter med dig. Du kan enkelt betala tillbaka en skuld eller ett lån till en vän utan att behöva veta kontonummer. Det räcker med personens mobiltelefonnummer. Smidigt då man ofta har personens nummer i sin telefonbok.

Med Swish kan du även skicka pengar med mobilen till företag, föreningar och organisationer.

Kom igång!

Det kan kännas överväldigande att sätta igång och gå igenom alla steg, men när det väl är gjort är det verkligen värt det. Börja med dessa 3 steg.

1. Aktivera ett mobilt BankID till din telefon. Du behöver detta för att kunna skicka pengar med Swish.

2. Ladda ner appen för Swish till din telefon. Gå in på App Store, Google Play eller Windows store och sök ”Swish” (beroende på vilken mobil eller surfplatta du har).

3. Koppla sedan ihop ditt telefonnummer med rätt bankkonto. Detta gör man genom att man loggar in på sin internetbank.

Sen är du igång och kan börja skicka och ta emot pengar via mobilen. Smidigt!

Bra att veta:

Pengarna kommer fram direkt. Båda ser att pengarna kommer in på rätt konto inom några sekunder.

Du kan skicka pengar till alla som är anslutna till Swish. Pengarna förs över till mottagarens bankkonto oavsett bank eller tid på dygnet.

Namnet på mottagaren visas innan du godkänner betalningen.

Du behöver ett mobilt BankID för att kunna skicka pengar med Swish.

Frågor & svar

Här hittar du vanliga frågor och svar angående Swish – praktiska tips och råd kring säkerhet

Vad behöver jag för att komma igång?

Det är enkelt att komma igång med Swish. Du behöver bara se till att du har ett BankID, och en mobiltelefon som har nätverksanslutning. Du laddar ner appen Swish genom att söka i App Store, Google Play eller Windows store.

Måste jag ha en smartmobil?

Du behöver ha en smartmobil för att både kunna ta emot och skicka pengar. Du kan ansluta dig till Swish utan att ha en smartmobil men då har du bara möjlighet att ta emot betalningar, och kan alltså inte skicka överföringar till andra.

Hur säkert är det?

Swish är säkert. Du behöver legitimera dig genom ett mobilt BankID för att kunna använda Swish, vilket gör att ingen förutom du kan använda tjänsten. Det är därför lika säkert som din internetbank. Kom ihåg att alltid hålla din personliga information och dina koder för dig själv. De är personliga och ska hanteras som ditt körkort eller hemnycklar.

Är det gratis?

Ja, för privatpersoner är Swish gratis.

Kan jag göra fel?

Innan pengarna skickas får du en bekräftelse. I denna bekräftelse kan du i lugn och ro dubbelkolla att det är rätt namn och belopp. Kontakta din bank om du har några frågar angående felaktiga Swish-överföringar.

Kan jag skicka pengar till vem som helst?

Absolut, du kan skicka pengar till alla personer som har anslutit sig till Swish.

Vad händer om min mobil eller dator blir stulen eller försvinner?

Om din mobiltelefon försvinner eller blir stulen måste du omedelbart spärra ditt mobila BankID. Detta kan du göra själv genom att logga in på internetbanken eller kontakta Telefonbanken. När det är spärrat fungerar det inte att genomföra betalningar.

Hur mycket pengar kan man skicka / överföra?

Maxgränsen för överföringar via Swish är 10 000 kronor per dag. Du kan självklart alltid själv ändra gränsen via din bank, och även göra en tillfällig beloppsgräns för en period du själv väljer.

hej@oanade-mojligheter.se

Denna webbsida är ett samarbetsprojekt skapat av Svenska Bankföreningen och Sparbankernas Riksförbund.